PAPAN KENYATAAN


.....

OPEN HOUSE NADIAH & HAMDI

KAMI MENJEMPUT SEMUA AHLI KELUARGA HAJI TALIB UNTUK DATANG KE RUMAH KAMI..ADA MAKAN2.

TEMPAT : RUMAH KAMI DI BANDAR PUTRA BERTAM

MASA : 12.00 tgh

TARIKH : 27-10-2008

berenang-renang ketepian...





setelah berjaya membanggakan diri dalam arena bowling, kami seangkatan telah pun bermesyuarat selama hampir 2jam (masa mkn lambchop ari tu) untuk mengembangkan bakat dan ketereran kmi dalam bidang renangan.. macam biasa la...bila dh menceburi bidang baru nie target mesti la kena ada. jd smua ahli majlis tertinggi (MT) telah bersetuju untuk menggenggam sekurang-kurangnya 4emas untk olimpik 2012 di london nnt dan memecahkn rekod micheal phelp. jd segala persediaan pn telah dibuat sprt goggle, swimming trunk&cap, dan kaki itik. swiming cap.dan byk ag. ..jd diminta smua mendoakan kejayaan km di olimpik nnt. Pada sesiapa yanag berminat boleh ambil borang di kaunter 16.. sekian!

TEMPAT BERLATIH : KOLAM RENANG AWAM SEBERANG JAYA
SESI LATIHAN : IKUT MOOD KAMI...(rasa cam nak p..trus p ja)
MASA : 8pm - 10pm

Al-Fatihah Buat Paklang Musa

Pagi td aku btoi2 dikejutkn dgn satu berita yg bg aku amat menyentap hati..

" Pak Lang musa meninggal "

--terkejut / sedih / rasa nk menangis pn ada bila abg sham bgtau aku td..
pasni xdak lg la org nk panggil aku "AWANG".
Paklang Musa la satu2 ny yg panggil aku dgn panggilan tu, dr aku kecik2 smpai la ke besaq2 ni..
Baru 2 3 hari lepas ja dia lalu dpn kedai ni smbil hon2 n angkat tgn..Br2 ni raya dia habaq kt aku n wife dia nk tukaq TV LCD dia besaq sket..rasa cm baru ja sgt..Tp berita ni mmg satu yg amat mengejutkn sbb yg aku tau dia xpnh saket, sentiasa cergas, ramah..Al fatihah..
Semoga Allah menerima segala taubat dan amalanny..Pada yg masih hidup ni, berigt n beramal lah sbb kita xkan tau bila Allah akan menjemput kita n mcmana Allah akan jemput kita..Sesungguhny yg paling dekat dgn kita bkn lah harta / keluarga / etc tp mautlah yg paling hampir dgn kita ni..

* hari ni stg kul 12 nk tutup kedai awai n blk kg menziarahi jenazah..Jenazah akan dikebumikn petang ni pas anak yg sulung yg dok KL tu smpai..



- N A E -

p pekena LAMB CHOP!!!!!....celebrate kemenangan bowling..

                                                             lamb chop yg dihidangkan


                                         time dok menikmati jamuan (lamb chop)

arituh pada tarikh 19hb ari ahd mlm isnin..tepat jam 9 mlm...kami beramai-ramai pergi melepaskn geram....p pekena LAMB CHOP yg paling best diabad ini, dekat telok molek...sempena majlis kesyukuran km menang bowling...duit adiah bowling RM200 km habiskan untuk celebrate kemenangan itu...Alhamdullah..majlis jamuan ala kadar itu berjalan dengan lancar dan disambut dengan meriah oleh ahli pasukan (zaket,fifi,sbkey,syahet,nazrin,nasri)  dan manager pasukan siap bawak isteri ag (mr.naim n kak shidah & mr.ozair n kak sue+umaira)..dan juga jemputan rasmi Mr. najib ditemani aisya a.k.a perisik kak nekmah.....dan nazmi salleh.
~kepada yang tidak dpt hadir pada malam itu...mntak maaf...tggu next year InsyALLAH km akan menang lg...kita sembelih sekoq kambing trus wat knduri...doakan..



“Abg yet jom…jom…jommmmm……sora yg agak ku kenal menerjah masuk kealam mimpi ku (zaket kejut daaa)….maka bangun kalut ku utk mandi sbab shabki dah lama tggu itu lah bermulanya detik2 bersejarah bg kami geng2 ..lelaki2 tough melayu terakhir..khususnya membawa nama..cucu2 Haji Talib.. ke gerbang kejayaan….

 

Stelah agak2 sejam tggu nazrin ngan nasri mai,tepat kui 10.15pg kami pun bertolak p ke pusat boling park avenue Sungai Petani yg xpenah telintas pun dirinya itu akan melakarkan sejarahnya yg tersendiri (gasa mcm park avenue tu raksaksa pokok yg dlm Lord Of The Ring plak!!)

 

Elok sesampai ja kat situ kui 10.40 pg,kami pun dgn penuh kegembiraan dan gurau senda melangkah masuk ke kawasan itu…tetibaaa…jengggggggg…..banner yg kami baca dpn tu tulih ..Pertandingan Boling KADUN PENAGA…waktu pertandingan – 9.00 pagi..…9.00 PG!!!!!!....skrg kui 10.42!!! (jalan kaki dari parking ke situ 2 minit) dunia terasa seolah2 gelap dan sinar sang suria yg penuh senyuman pg yg indah td terasa mendung bagaikn mendengar guruh dilangit air di tempayan dicurahkan…ohhh mengapakah tulisan kecik kat banner td tu begitu hebat merentap kegembiraan kami ini?!!!....( sambil dlm kepala hotak masing2 dok plan nak taboh naim cukup2 sbab silap bg jadual)…mmg mental tahap gaban punyalah…rasa mcm nak lari p bukit kayu itam pekena pulut ayam sbab maluuu kat org kampong yg iringi pemergian kami td dgn paluan kompang dan bunga maggar demi mengharapkan kami pulang dgn maruah kampong!…

Tetapi ..tuah ayam nmpak di kaki,tuah kami sapa yg tahu.. dgn berkat call naim blk dia bg tau yg game kami start kui 11.00 pg…game mula yg start kui 9.00 tuuu….fuhhhhhhhhhhhhh lega aih dgaq kan sedara2…so setelah air kat tempayan yg kami curahkan td kami tahan bg penuh blk kat tandas yg berdekatan,kami pun naik….

 

Jam 12.00 tghari setelah bahagian pertama abih kini tibalah giliran kami utk menghayun bola boling…team kami seperti berikut :- 

 

            Lahaq Minyak A – Shabki Terre, Fifi Terre dan Nasri Terre

            Lahaq Minyak B  - Zaket Terre, Nazrin Terre dan Syahet macho Terre

 

Pertandingan kami ditemani oleh 2 org pengurus yg paling sempoi bg support atas muka bumi kat kami ni iaitu Ozait Terre Skit dan Naim Terre Gak (tp dia masuk ganti org xckup team Lahaq Kepaq…emmm kalah gak!ekekekek)…

 

Setelah segala taktik yg kami pelajari semasa traning di mlm berkat bulan Ramadhan dlu (lepas abis buat trawih aaa….) dan diikuti dgn semangat kerjasama berpasukan kami pun abiskn 3 game dgn jayanya….syukurrrrr

 

Huiiiii ketaq btoi tggu keputusan sampai kami xlalu nak mkn apa dah mahupun nak p mana2…..kami dah sepakat niat nak dok kat dpan kaunter urusetia tggu keputusan ja ni…apa nak jd jadi lahhhhh…kami xkiraaaaaa xmau begerak p mana dah..nak dok kat sni gakkk…..

 

..erkkkkkkkkkkkkk…Alhamdulillahhhh..sdap gak nu nasik kandaq pelita ni kan…”bisik kami beramai2…errr main dgn perghut lapaq ni ilang suma niat aihhh….( xpecaya tanya nae… )

 

Abis ja sembahyang zohor kat surau taman tu kami pun naik blk…jeng..jenggg kini tibalah keputusan yg di nnt2 kan nya..pengumuman pemenang…tp sebelum tu lepa cabut cabutan bertuah dlu…..huh aku dr dlu xpenahnya dapat!mmg xbertuah langsung laaa… kata fifi penuh pasrah  tp dilubuk hatinya masih mengharap…btoi2 kami pun sama…dari kecik2 dlu pun bkn kata cabutan bertuah,dok main tikam2 sekupang kat kedai mamak (yg adiah dia askar kecik @ pensel @ gurmit…dlll..)tu pun xpenahnya kena…badigol betoi mamak…!!..”marah syahet dan shabki smbil menyalahkan mamak kedai tanpa memikirkan yg menatang tikam2 tu pun kira mcm judi gak…

 

..nasri salleh……yeaaaaa kami menjerit kegembiraan geng kami dpt….nasri dpt hamper beb!!!.....pas tu  ..johari abu bakaq……..xpa2 xdak rezeki kita lg …shamsul man kassim…relax2 satgi ada la tuu….tipah awang din…haaa nak naik dah nama kita….zaiton sameon…kupon nama kita sangkut celah kotak tu kot…hampeh btoi….kata kami penuh amarah sambil menghabiskan cekedis2,biskut curut belang2,kacang,cekelat appolo dan ayaq gas oren hamper yg nasri dapat td…(nasib baik nae xdak!kalu x mst raga kecik yg buat lapik tu pun dia sapu..)..errr tima kasih kepada nasri kerana prihatin terhadap perut kami…

 

..Tuan2 dan puan2 sekalian maka dgn ini diumumkan pemenang bg acara berpasukan…tmpat kesepuluh-team apa tahhh….tampat ke 9…bla…bla…bop…brapppp…dan tempat ketiga yg akan mendapat pulang wang RM 2 rghatuih rghingget dan hamper sorang sekoq…team Lahaq Minyak B dgn jatuhan pin sebanyak 8ratus 3puluh ribu pin!”…(serious aku lupa…hantam xpa kan?..)…maka zaket,nazrin dan syahet diarak keliling gelanggang sambil menyain otograp pada baju2 peminat2 mereka…( bg feel skit….padahal kami jalan p dgn tersipu2 malu jaa…)…aikkk mcm kenai jaaa,ghupanya makcik ita yg bg adiah…(dia pun agak tersentak dgn keterrean kami)….

 

..dlm katagori perseorangan (individu yg byk bg jatuh pin dlm 3 game tu) dipersilakan nazrin ahmad kerana berjaya memenagi tempat kedua ……dia dpt duit RM80 hengget…jd la habuan nak amik spm kn…

 

Maka habis la acara penyampaian hadiah..dan tggal skit lg adiah utk cabutan bertuah….sorng2 nama dipanggil maka terjengoi la nama ..afifi noordin.,!!!...ya betul sedara2 skalian bkn kesilapan audio mahupun ralat keyboard ni..afifi noordin!!!...dgn hidung sebesar pinggan melamin yg diharamkan di Malaysia ni dia pun megambil dgn bgganya hamper yg terpaksa diberi oleh ajk2 itu…..apalg 28keping gambaq la dia sruh tggkap utk hantaq kat metro…ingat tu saudara afifi ..langit xsemestinya mendung  ye…woiiiiiiiiiiiii sapa yg sentuh tempayan tu letak balikkkkkkkkkkkkkk…..aku xsruh curah pun lagiiiiiiiiiiii….!!!!….

 

Ya masihkan tuan2 dan puan2 lupa yg tinggal hanya shabki sorang saja yg blum dpat hadiah!maka berkat sokongan dan pendidikan moral dari kami dan memegang prinsip ..kalu menang suma menang,kalau kalah suma hensem..maka atas tiket bersatu hati ini lah yg membuatkan nama shabki dipanggil utk cabutan bertuah yg second last tuu….berkat penuh kesabaran dan tanpa knal erti putus asa yg ditunjukkan oleh beliau cukup berbaloi kerana hadiahnya berupa Dapoq Gas 2 Tempat Masak….tahniahhhhhhh gengggg gua tau lu blehhhh….

 

;~sedikit catitan….dlm dok cabutan betuah tu pun kami dok ketaq xmau bg dpt 3 hadiah utama ja iaitu baskat…dah la suma mai naik geta kecik..so kami dah sepakat sapa yg dapat adiah tu kna blk gumah kayuh sndri…hgpa bayangkan kayuh dri s.p sampai lahaq minyak!huihhhh tecabut spring  kpala lutut wooo…hgpa gila kaaaa….

 

So habis la pertandingan ini dgn suma kami menyapu bersih hadiah2 tuu…suma dpt (pengurus kami pun kira dpt gak laa..)…kami pulang dgn hadiah penoh bonet dan senyuman kepuasan terukir di wajah masing2…

 

..pas ni kita masuk komonwel dlu pas tu baru kita bleh p pertandingan boling kat olimpik nu....rancang kami….aku pun nak gak…acara Cabutan Betuah ada gakkan kat sukan olimpik tu?”..tanya fifi…

 

Tp yg paling bestnya elok kami smpai gumah ja tok mcm tau2 ja…elok ja dia tunggu dpn gumah wa….Dgn penuh semangatnya kami bercerita bagaikan budak tadika dapat bintang kecik kat buku latihan matamatiknya tntang kejadian td kat tok…dan yg paling teharunya tok kata ..Alhamdulillah berkat kita susah sama2 senang sama2 tuu…kalu kalah pun tp kita bersatu hati kira kejayaan dah tuu…menang pun tp dok bekelai pun buat apa kan”….ckup bermaknakan kata2 tok tuu…

 

Maka biaq pun besaq ataupun kecik kejayaan kita,mahupun berjaya atau tidak yg penting kerjasama dah satu hati antara kita tu…tu la yg byk membawa berkat tu….satu hati pun dah 1 kejayaan dah buat kita kan….

 

Akhir kata tahniah buat pemenang2.. n sapa2 yg ada kejayaan yg dpt dikongsikan bersama maka jgn malu2 bwak masuk ja dlm blog kita ni…kejayaan kita kebanggaan kita….

 

Last but not least,persoalan yg kita dapat ambil dlm novel diatas ialah adakah kami terre ataupun hensem?????....sama2 kita pikirkannnnn….Wassalammm wth…

 

                                         -unta a.k.a ROKDM…(Ramai Org Kata Dia Macho)-

OPEN HOUSE di RUMAH SHIMAH!

Salam update semua!sori2 bkn xmau update tp agak kalut di kedai hr ni..dan bukak blog sat2 ja tgk shoutbox n reply sket2..tp xdan nk menghadap lama2..al maklum la kedai gas la ni selaluny aku yg jg sorg2 sbb a sham la ni rajin keluaq..budak2 qeja sini plak masing xleh harap, lambat lepa kta qalit sket, ada la tong2 gas yg depa nk gelapkn dr rekod..damn!awat la budak2 kg ayaq merah ni semua lagu tu..dr kecik smpai ke org tua semuany perangai lebih kurang sama..pastu bila petang2 aku nk tutup akaun mulala gas xtele, tong pn berterabuq xtele jgk..mmg serabut otak jaga org qeja yg cmni punya pe'el..baik jaga anak lg bguih..hehe, ( xsabaq tgu omey )

Sori2 dok beletiaq plak dlm ni..aku bkn apa kdg2 kena lepaskn jgk..nti tensen pecah pala otak hehe.2 Hari lepas shimah ada kol nk habaq dia ada plan nk bt open house kt umah dia d padang serai nuu haaa..tp xcnfirm lg..
Then smlm dpt sms dr dia yg dia dh cnfirm nk buat..

So diumumkn yg shimah akan buat open house di rumah dia d padang serai hari ahad 26hb 10 tahun 2008.

Menu utama ialah MEE KUAH yg akan dimasak oleh Chef terkenal iaitu KAK LIZA..!!!hehe...
So ni aku diwakilkn oleh Shimah dgn ini menjemput semua warga IKATAN KASIH KELUARGA HJ TALIB utk menghadirkn diri beramaii2 di rumahny pada hari tersebut..Bawak isteri / suami / pakwe / makwe sekali naaaaaa....!adios selamat menghadirkn diri!
Ni bkn gmbr aku, just google ja utk rujukan hgpa,hehe

Ni alamat umah dia
1858, Jalan Mahsuri 2F,
Taman Mahsuri,
09400 Padang Serai Kedah.

Map akan aku boh sat lg naa...

Sultan Muhammad Al Fatih

Salam smua..Hr ni rasany elok la kalau diadakn sesi tazkirah sat naa..
Kdg2 kena jgk recharge minda kita ni..
Nature kita sebagai manusia kn selalu diingatkn dn memperingati..
Manusia mudah lupa, sbb tu diturunkn ayat Quran --
" Demi masa!
Sesungguhnya manusia dalam kerugian,
Kecuali orang-orang yang percaya,
dan membuat kerja-kerja kebaikan,
dan saling berwasiat pada yang benar,
dan saling berwasiat untuk bersabar. "


Ni salah satu kisah sahabat Nabi Muhammad S.A.W


SULTAN MUHAMMAD AL FATIH

Sabda Rasulullah saw ketika menggali Parit Khandaq;

"..Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……"

Hadis riwayat Imam Ahmad


Umat Islam berlumba-lumba membebaskan Constantinople untuk mendapatkan penghormatan yang dijanjikan oleh Allah swt di dalam Hadis tersebut. Walau bagaimanapun, kesemua kempen yang dilancarkan menemui kegagalan. Di antaranya, 5 kempen di zaman Kerajaan Umayyah, 1 kempen di zaman Kerajaan Abbasiyah dan 2 kempen di zaman
Kerajaan Usmaniyah.

Di dalam salah sebuah kempen semasa zaman Kerajaan Umayyah, seorang sahabat besar Nabi saw iaitu Abu Ayyub Al Ansary ra telah syahid dan dimakamkan di bawah dinding kubu Kota Constantinople di atas wasiatnya sendiri. Apabila ditanya kenapa beliau ingin dimakamkan di situ maka beliau menjawab,


"Kerana aku ingin mendengar derapan tapak kaki kuda sebaik-baik raja yang akan mengetuai sebaik-baik tentera semasa mereka membebaskan Constantinople nanti!".

Begitulah teguhnya iman seorang sahabat besar Nabi saw.

Hadis Nabi saw ini direalisasikan hampir 800 tahun kemudiannya oleh Sultan Muhammad Al Fatih, khalifah ke-7 Kerajaan Usmaniyyah dan 150,000 orang tenteranya.

Siapakah Sultan Muhammad Al Fatih?

Apakah kehebatan Baginda dan tentera-tenteranya sehingga disebut "sebaik-baik raja" dan "sebaik-baik tentera" di dalam Hadis tersebut.


PENGENALAN

Baginda dilahirkan pada 29 Mac 1432 Masihi di Adrianapolis (sempadan Turki - Bulgaria).

Walau bagaimanapun, sejarah hidup Baginda sebenarnya telah bermula hampir 800 tahun sebelum kelahirannya kerana telah disebut sebagai "sebaik-baik raja" di dalam Hadis tadi.

Baginda juga dikenali dengan gelaran Muhammad Al Fatih dan Muhammad The Conqueror kerana kejayaannya membebaskan Constantinople.

Baginda menaiki takhta ketika berusia 19 tahun dan memerintah selama 30 tahun (1451 – 1481). Baginda merupakan seorang negarawan ulung dan panglima tentera agung yang memimpin sendiri 25 kempen peperangan. Baginda mangkat pada 3 Mei 1481 kerana sakit gout. Ada ahli sejarah berpendapat Baginda mangkat diracun.


PENDIDIKAN

Baginda menerima pendidikan secara menyeluruh dan bersepadu. Di dalam bidang keagaman, gurunya adalah Syeikh Shamsuddin Al Wali dikatakan dari keturunan Sayyidina Abu Bakar As-Siddiq ra.

Di dalam ilmu peperangan pula, Baginda diajar tentang tektik peperangan, memanah dan menunggang kuda oleh panglima-panglima tentera.

Di dalam bidang akademik pula, Baginda adalah seorang cendekiawan ulung di zamannya yang fasih bertutur dalam 7 bahasa iaitu Bahasa Arab, Latin, Greek, Serbia, Turki, Parsi dan Hebrew.

Di dalam bidang Ilmu Pemerintahan pula, ayahanda Baginda , Sultan Murad II, dengan tujuan mendidik, semasa pergi bersuluk ke Pulau Magnesia, telah melantik Baginda yang baru berusia 12 tahun memangku jawatan Khalifah. Dalam usia semuda ini Baginda telah matang di dalam menangani tipu helah musuh.


KEPERIBADIAN

Baginda sentiasa bersifat tawadhu' dan rendah diri . Semasa membina Benteng Rumeli Hissari, Baginda membuka baju dan serbannya, mengangkat batu dan pasir hingga ulamak-ulamak dan menteri-menteri terpaksa ikut sama bekerja

Baginda seorang yang sentiasa tenang, pendiam, berani, sabar, tegas dan kuat menyimpan rahsia pemerintahan.

Baginda sangat cintakan ulamak dan selalu berbincang dengan mereka tentang permasalahan negara.


PERSIAPAN AWAL MEMBEBASKAN CONSTANTINOPLE

Selama 2 tahun selepas menaiki takhta, Baginda mengkaji pelan Kota Costantinople setiap malam bagi mengenal pasti titik kelemahannya. Baginda juga mengkaji sebab-sebab kegagalan kempen-kempen terdahulu serta berbincang dengan panglima-panglima perangnya tentang tentang strategi yang sesuai untuk digunakan.

Baginda mengarahkan dibina peralatan perang termoden seperti meriam besar yang boleh menembak bom 300 kg sejauh 1 batu.

Benteng Rumeli Hissari dibina di tebing sebelah Eropah, lebih kurang 5 batu dari Kota Constantinople di mana Selat Bosphorus adalah yang paling sempit. Ia dibina bertentangan dengan Benteng Anadolu Hisar di tebing sebelah Asia yang telah dibina oleh nindanya iaitu Sultan Bayazid Yildirim dahulu. Benteng ini mengawal rapi kapal-kapal yang melintasi Selat Bosphorus.

Perjanjian damai dibuat dengan pihak Wallachia, Serbia dan Hungary untuk memencilkan Constantinople apabila diserang nanti.

Baginda membawa bersama para ulamak dan pakar motivasi ke medan perang bagi membakar semangat jihad tenteranya. Sebaik sahaja menghampiri dinding kubu Kota Constantinople, Baginda mengarahkan dilaungkan Azan dan solat berjemaah. Tentera Byzantine gentar melihat 150,000 tentera Islam bersolat di belakang pemimpin mereka dengan laungan suara takbir memecah kesunyian alam.


MELANCARKAN SERANGAN KE ATAS CONSTANTINOPLE

Setelah segala persiapan lengkap diatur, Baginda menghantar utusan kepada Raja Bizantin meminta beliau menyerah. Keengganan beliau mengakibatkan kota tersebut dikepung. Pada 19 April 1453, serangan dimulakan. Kota tersebut hujani peluru meriam selama 48 hari. Setengah dinding luarnya rosak tetapi dinding tengahnya masih teguh.


Menara Bergerak

Seterusnya Baginda mengarahkan penggunaan menara bergerak yang lebih tinggi dari dinding kubu Byzantine dan memuatkan ratusan tentera. Tentera Byzantin berjaya memusnahkan menara tersebut setelah ianya menembusi dinding tengah kubu mereka.


Bantuan Dari Pope Vatican

Pope di Rome menghantar bantuan 5 buah armada yang dipenuhi dengan senjata dan tentera. Perairan Teluk Golden Horn direntang dengan rantai besi untuk menghalang kemaraan armada Usmaniyah. Ini menaikkan semula semangat tentera Bizantin.


Melancarkan Kapal Perang Dari Puncak Gunung

Kegembiraan mereka tidak lama. Keesokan paginya, mereka dikejutkan dengan kehadiran 72 buah kapal perang Usmaniyah di perairan Teluk Golden Horn. Ini adalah hasil kebijaksanaan Baginda menarik kapal-kapal ke atas gunung dan kemudian diluncurkan semula ke perairan Teluk Golden Horn. Tektik ini diakui sebagai antara tektik peperangan (warfare strategy) yang terbaik di dunia oleh para sejarawan Barat sendiri.

Kapal-kapal itu kemudiannya membedil dinding pertahanan belakang kota. Kapal-kapal perang tentera Byzantin habis terbakar kerana bedilan meriam Usmaniyah. Pertahanan Byzantin menjadi semakin lemah. Baginda mengambil kesempatan pada malamnya dengan memberikan semangat kepada tenteranya serta mengingatkan mereka kepada Hadis Rasulullah saw dan bersama-sama berdoa kepada Allah swt.


Memanjat dan Melastik Dinding Kota

Keesokan paginya tentera Usmaniyah cuba memanjat dinding dalam kubu dengan tangga dan cuba merobohkannya dengan lastik besar. Tentangan sengit pihak Byzantin menyebabkan ramai yang syahid. Baginda memerintahkan tenteranya berundur dan bedilan meriam diteruskan sehingga tengahari.


Karisma Seorang Pemimpin

Pengepungan selama 53 hari tanpa sebarang tanda-tanda kejayaan telah menimbulkan rasa bosan dan menghilangkan keyakinan tentera Baginda. Pada saat yang genting ini Baginda berucap menaikkan semangat tenteranya,


"Wahai tenteraku, aku bersedia untuk mati di jalan Allah. Sesiapa yang mahu syahid ikutlah aku!".

Mendengarkan itu, Hasan Ulubate, mengetuai sekumpulan kecil 30 tentera membuka dan melompat masuk ke dalam kubu musuh lantas memacak bendera Islam di situ. Mereka kesemuanya gugur syahid setelah dihujani anak panah musuh. Kemudian tentera-tentera Islam menyerbu bertali arus menembusi barisan pertahanan Byzantin sambil melaungkan kalimah Allahu Akbar.


Penawanan Constantinople

Pada 29 Mei 1453, Kota Constantinople jatuh ke tangan Islam. Baginda menukar namanya kepada Islambol (Islam keseluruhan)

Gereja Besar St Sophies ditukar kepada Masjid Aya Sofiya. Baginda dengan tawadhuknya melumurkan tanah ke dahinya lalu melakukan sujud syukur. Semenjak peristiwa inilah Baginda diberi gelaran "Al Fatih" iaitu yang menang.


SEBAIK-BAIK RAJA DAN SEBAIK-BAIK TENTERA

Pada kali pertama solat Jumaat hendak didirikan, timbul pertanyaan siapa yang layak menjadi imam. Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya bangun lantas bertanya, "Siapa di antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu walau sekali sila duduk!". Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.

Baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib sila duduk!". Sebahagian daripada tenteranya duduk.

Kemudian Baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!". Kali ini semuanya duduk, kecuali Sultan Muhammad Al-Fatih sendiri. Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, Solat Sunat Rawatib dan Solat Tahajjud sejak baligh . Inilah dia anak didikan Syeikh Shamsuddin Al Wali. Bagindalah sebaik-baik raja yang telah diisyaratkan oleh Rasulullah saw di dalam Hadisnya itu.

Birthday Tok

Salam semua..hr ni seperti yg dimaklumkn amie, adalah hari jadi tok kesayangan kita..
Selamat hari jadi tok..semoga panjang umur dan dipermudahkan semua urusan..

ni copy dr amie--hehe xberapa ada idea nk tulis pg ni..
"hr ni 15HB OKTOBER...tok menyambut birthday ..hehe..yg dok dekat, kalau ada masa..buatla something..bawak tok pi makan mee udangka ..ronda ka.. ..bg suprise kat tok..org tua2 walaupun mereka tak cakap tapi jauh disudut hati mmg suka diberi perhatian..sama2 lah kita mendoakan tok sentiasa sihat dan dilindungi Allah s.w.t..syg tok.dulu masa dok dekat tak rasa sgt..dok jauh2 nie kdg touching sgt..bila igt balik jasa Tok..tak terbalas rasanya..kenangan terindah masa dok di kg masa time mengaji Al Quran ramai2 (kakmas,najib,naemah,ida,nadiyah dll..)dgn Tok mlm2 mmg sentiasa terpahat di igtan sampai bila2 terima kasih Tok.Jasamu ku kenang dan ku sanjung tinggi..Semoga sentiasa di payungi rahmat Allah..amin"

amie jgn marah naa..



* Ni la tok tersayang kita---" kalau xdak lama, xdak la yg baru...kalau xdak tok, xdak la cucu2 la ni...tmbah sket, kalau Allah xdak, xdak la kita ni.. "So bersyukur la pada Allah, sbb dia la kita wujud di muka bumi ni.. :)

Family Portraiture

Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..

Hr ni, rs cm agak bosan..Just browsing my so-damn-full-of-hardisk-of images-captured by my camera..hahaha..punya la byk gmbr2 yg dh ditangkap oleh kamera aku ni..Smpai nk meletup hardisk sbb byk sgt gmbr.Malas btoi nk backup dlm DVD.Terjumpak la gmbr2 lama family kita time bergambar ramai2 bulan 12 tahun lepas.Time ni aku baru ja beli kamera aku.Xsampai 2 minggu.Apa setting pn aku xtau.Pastu plak depa suruh amik gmbr, hah mampuih dh aku kata.Aku bkn study abes lg cmana nk guna manual kamera ni..Utk tidak menghampakn permintaan family, aku belasaaaaaaaaahhhh ja..Hasilny cmni la, aku xpuas hati lgsg!!!


ni la keluarga besaq kita, la ni pada tarikh ni berapa ramai lg yg dh bertmbah..hehe


ni plak angkatan2 pak2 menakan n mak2 menakan kita yg tersayang


ni plak keluarga wa lah--syahet unta gila ada dlm ni la..elok la dgn adek dia yg mereng tu


ni plak keluarga pakngah--dlm ni ada nae yg ensem..wawawaakaka

ni plak keluarga maklang


ni plak keluarga paknjang--ada sabki yg agak xwaras..hehe


ni plak keluarga pakteh--pakteh renyih sungguh


ni plak keluarga chaq--ni la keluarga yg plg byk org gila--start dr yazid smpai bwh ( yg laki la )


ni plak keluarga pakndak--pakndak kelihatan cuba mengcover perutny hehe


ni plak keluarga pakcet--time ni yg tgai ikwan gelong n dek am kesayangn ikwan ja


ni plak keluarga pak in yg rilekkkk


ni plak keluarga maksu bersama adek ni si mat rempit yg berjaya diperantauan

ni plak keluarga maksu lagi--maksu panggil ikwan n dek am mai bergmbq skali lg


dan last skali, ni plak keluarga chu..
xtau btoi ka dak susunan ni..kalau salah tlg inform gua yaaa

* bila kira2 blk, aku berabeh byk oo utk belajaq guna kamera..beribu jgk la..p sana p sini, belajaq kt org nu belajaq kt org ni..Alhamdulillah belajaq bnda elok, gunakn utk yg elok..niat lillahitaala insyaallah jd la satu ibadat n berkatla usaha kita ni xkira apa yg kita buat..insyaallah..

Edisi Waridah lagi---RALAT

Salam PEMBETULAN semua warga Ikatan Kasih..

WARIDAH NAK BERTUNANG!!!!!!---rupany2 hr tu time merisik, trs ditunangkn..so 6hb 12 nti hanya lah majlis rasmi ja..Harap Maklum

sedutan dr entry sblm ni...

"6hb Disember ni...so pada sapa2 yg sblm ni minat kt waridah--( u know who u are )

jngn dok frust menonggeng naa.,.sapa suruh jd penakut

Kepada waridah, selamat bertunang wpun lmbt lg..tp sbnrny xlmbt lg dh..pejam celik pejam celik smpai la tarikh tu..
tp apa2 pn bertunang bknlah satu lesen tuk pergi lebih dr had yg dibenarkn Islam, tu hanya satu ikatan temporary ja..tunggu nikah naaa..."

Edisi Waridah lagi

Salam isnin semua warga Ikatan Kasih..
Jeng2 apa aku nk merapu hr ni ya, emmm haaaaa kemaren dpt satu panggilan tepon dr shimah..dia kata.........

WARIDAH NAK BERTUNANG!!!!!!

6hb Disember ni...so pada sapa2 yg sblm ni minat kt waridah--( u know who u are )
jngn dok frust menonggeng naa.,.sapa suruh jd penakut

Kepada waridah, selamat bertunang wpun lmbt lg..tp sbnrny xlmbt lg dh..pejam celik pejam celik smpai la tarikh tu..
tp apa2 pn bertunang bknlah satu lesen tuk pergi lebih dr had yg dibenarkn Islam, tu hanya satu ikatan temporary ja..tunggu nikah naaa...

Melamine

Salam Isnin..hehe
Hr ni pg2 lg aku diemailkn satu info yg amat berguna yg aku sdiri pn xberapa tau sgt pd awalny apa itu isu melamine puny pinggan mangkuk ayun hehe..yg byk meragut nyawa bayi2 di seluruh dunia n menyebabkb ribuan bayi terlantar di wad2 ICU..

=---

Kebanyakan pinggan plastic di Malaysia dibuat daripadaMELAMINE yang mengandungi 'urea formaldehyde' dan sangat berbahaya kepada kesihatan. Urea Formaldehyde adalah sejenis

bahan yang biasanya digunakan untuk membuat bekas barangan electric dan 'insulation' wayar electrik. Bahan ini amat berbahaya jika memasuki badan manusia. Ia boleh menyebabkan

masalah sistem penghadaman, masalah pernafasan, batu karang, kegagalan buah pinggang, cancer pundi kencingdankerosakan sistem pembiakan.

Kebanyakan restoran-restoran di Malaysia juga menggunakan pinggan jenis ini kerana ia tidak mudah pecah dan kelihatan cantik seperti pinggan ceramic. Mudah sahaja untuk

mengenali pinggan mangkuk yang diperbuat daripada melamine. Pada kebiasaanya di bawah pinggan ini tertulis MELAMINE. Tetapi pinggan-pinggan melamine yang di buat di Thailand

atau Chinaselalunya tidak menulis perkataan ini di pinggan tersebut. Mangkuk pinggan melamine dari Thailandadalah jenis paling berbahaya disebabkan bahan kimia yang terdapat

dalam pinggan mangkuk tersebut sangat mudah 'leech out' ke dalam makanan kita, terutamanya jika makanan itu panas. Oleh itu elakkan semua pinggan mangkuk plastik yg kelihatan

berkilat seperti seramik, kerana ia kemungkinan besar adalah melamine.

Selain itu, bahan MELAMINE ini juga boleh bertindak-balas dengan bahan makanan dan membentuk racun yang lebih berbahaya, iaitu melamine cyanurate.Bahan ini akan membentuk

crystal seperti kaca yang boleh merosakkan salur darah dan buah pinggang.

Baru-baru ini kecoh berita tentang pencemaran melamine di dalam susu kanak-kanak. Kira-kira 15 bayi telah mati dan beratus-ratus sakit buah pinggang di Chinadisebabkan oleh

bahan ini. Pada tahun 2007 juga, telah kecoh di Amerika Syarikat kerana bahan melamine yang mencemarkan makanan haiwan peliharaan telah membunuh beratus-ratus binatang

peliharaan. Ini adalah bahan yang SAMA digunakan di dalam pembuatan pinggan melamine.

Pinggan-mangkuk melamine ini banyak dijual di pasaraya di Malaysiatermasuk di TESCO, GIANT, MYDIN, CARREFOUR dan byk lagi. Untuk keselamatan, gunalah pinggan yg dibuat

dari kaca atau seramik kerana bahan ini adalah sangat 'stable' dan tidak beracun.

Banyak kerajaan di Eropah, New Zealand, kerajaan Amerika Syarikat, dan juga kerajaan UAE telah mengharamkan semua mangkuk

pinggan yang diperbuat daripada melamine.

Baca lagi tentang melamine di sini:
Melamine-tainted milk seized from Chinafactory:
http://www.nst.com.my/Current_News/NST/Monday/NewsBreak/20080915125202/Article/index_html

Melamine plates a health hazard
http://archive.gulfnews.com/articles/07/05/14/10125274.html

FDA: Melamine found in baby formula made in China
http://www.usatoday.com/money/industries/food/2008-09-11-tainted-formula_N.htm

Pet Food Recall (Melamine)/Tainted Animal Feed
http://www.fda.gov/oc/opacom/hottopics/petfood.html

Contoh pinggan melamine..
Plz, better use pinggan mangkuk seramik or kaca..mahai sket pn xpala, yg penting selamat..Menjaga diri n kesihatan adalah satu ibadah :)

Edisi Aidilfitri 2008- Part II

Salam semua..hr ni agak ber mood utk mengupdate siri ke II Aidilfitri 2008..
Seperti yg kita semua ketahui, Aidilfitri mmg satu kesempatan utk kita semua berkumpul merayakn sebulan kejayaan kita berpuasa--bg yg posa penuh la naa..
And time tu kita sama2 dpt merasai kemeriahan beraya dlm suasana yg penuh meriah..Tp adakah kita semua pernah mensyukuri nikmat yg Allah Tala bg kt kita ni.Prnh ka kita terpikiaq anak2 yatim kt umah anak2 yatim, prnh ka kita terpikiaq keluarga yg serba kekurangan yg masih byk di muka bumi ni..Terdetik utk mengutarakn hal ni kerana, hr tu geng2 photographer FMDC-Fotopages Malaysia Digital Community
telah berjaya menganjurkn majlis berbuka puasa di Rumah Anak2 Yatim Budi Yan Kedah.
Menatap wajah masing menyimpan seribu kepiluan n kesedihan.Tidak ber ibu, tidak ber bapa.Hany kwn2 n cikgu2 pengubt kerinduan..
Di kesempatan ini, saya ingin mengajak sepupu2 semua mensyukuri nikmat yg Allah bg ni--keharmonian kekeluargaan.Kita selaluny akan dpt menilai sesuatu itu amat berharga apabila kita kehilanganny..Jgn kita smpai ke tahap penyesalan tu..dh xberguna..
Sekian, renung2kn n selamat beramal..
Salam penuh muhibbah kekeluargaan..

Berikut adalah smbungan gmbr2 dr entry Aidilfitri 2008 siri I

Dini menjenguk keluar dr tingkap qeta masa nk p beraya


Aniq


Madeena baru lepas reyau..reyau ja dia tau, kuat plak tu


Lepas reyau kn posing plak..hehe


Kt umah Maklang Jah


Kt umah maklang Jah jgk


Kt umah maklang Jah jgk


Kt umah maklang Jah jgk


Geng2 spastik xcukup mkn nasik n kekurangan segala jenis zat nutrien yg ada di muka bumi ni


Piduih bengang pasepa ntah pasai fifi bg duit raya sekupang ja tahun ni, troih buat hikmat mempertaruhkn badai 25000hp!


Zaket yg nmpk kejadian tersebut trs menyerang balas dgn alasan nk mempertahankn fifi--perangai mcm USA, kalut nk msk cmpuq urusan org lain..Ikhwan plak sebagai negara INDIA, hanya memerhati smbil tersenyum..


Selepas hero bernama NAE mai, segalany menjadi harmoni n troih depa gumbira.Terima kasih kepada SUPER NAE!now everyone can fly!


Bila dh hepi, depa pn jd gila sbb kufur nikmat


Pastu jd meroyan sat


Ada model plakkkkkkkkkk...Anis Adlin aka alaaa apa nama ntah artis tu..haiya lupa la plakkk..


Syahet diapit oleh 2 Gundik antarabangsa


Sambungan depa yg gila taksat


Gila lg


Lagi gila


Jeng2 Syahet yg macho bergambar berlatarbelakangkn Nissan Skyline Cefiro Felipe Massa gilla yg langgaq crew kt pit smbil bwk lari hos minyak kt pitstop..Amacam pnjg dak nama Nissan dia?Sila beri maklum balas dengan menaip SMS Gila Sakot ke 32211.Semua SMS akan dicaj RM2500.00 stiap satu..Hadiah berupa pen yng ditandatangani oleh Tok bernilai RM2.50 akan diberikn kepada yg memberi pandangan bernas.Sekian terima kaseh..

Syok2, syok jgk..Jom mai kita pakat2 sedekah Al-Fatihah kt semua adek beradek kita yg dh meninggal dunia.La ni kita ramai2 mmg la syok, bila kita mati nti kita sorg2 ni la yg mengharapkn doa n sedekah dr adek beradek yg ramai2 ni..Al-Fatihah
Psstt...ni nk menyeru semua anggota keluarga IKATAN KASIH agar meng'create' blog masing2..best woo amalan ber blog ni..hehe

* kt sini juga nk share satu video dr Candid Syndrome--salah satu team wedding photographer yg terhebat di Malaysia

Tentang Blog

Salam semua. Blog ini diwujudkan sebagai tanda kasih kita sebagai Warga Ikatan Kasih Keluarga Haji Talib.
Blog ini juga merupakan medium perhubungan sesama kita bagi berkongsi cerita serta maklumat terkini yang berlaku di Ikatan Kasih.
Sebarang pertelingkahan / hasutan / gejala negatif adalah sama sekali DILARANG di sini.

- Admin -

Electronic Quran

Happy Birthday!

Salam Sini


ShoutMix chat widget